2015 års stipendiater

Zonta Stockholm I, Zonta Stockholm II, Zonta Stockholm III, Zonta Stockholm IV, Zonta Stockholm V, Zonta Stockholm VI samt Lidingö Zontaklubbhar nöjet att presentera våra klubbars gemensamma 2015-års YWPA-stipendiater:

 Zonta Stockholm III & VI:

Laura Andersson                        Österåkers Gymnasium. Åkersberga

 Zonta Stockholm I, II & Lidingö:

Vanessa Berhe                            Kungsholmens Gymnasium, Stockholm

 Zonta Stockholm IV & V:

Boshra Yasmin                            Internationella Engelska Gymnasiet, Södermalm

PRESENTATION:

Laura Andersson, född 1997, och beskriver sig själv som en entusiastisk tjej som alltid strävar efter att bli så bra som möjligt och kunna återgälda till samhället det som hon har fått. Hon studerar naturvetenskap på Österåkers Gymnasium i Åkersberga och efter sin studentexamen vill hon spela golf och studera på ett college i USA.

Laura har dubbelt medborgarskap, svenskt och brasilianskt och har genom sina många besök i Brasilien lärt sig vikten av att arbeta för kvinnans bästa och jämställdhet mellan könen. Laura blev av sin skola uttagen till att bli deltagare i ett internationellt Erasmus+ Project Y.E.S. (Youth Empowering Skills for the 21th Century) i Spanien under ett antal veckor med studenter från Spanien och Italien. Laura arbetar som frivillig i organisationen GOLFTJEJ STHLM som vill främja att fler flickor spelar golf i Stockholm och Laura strävar också efter jämlikhet i fråga om bl a samma prispengar och samma förutsättningar.

Vanessa Behre, född 1996, och vill jobba för en jämlik värld och för allas lika rättigheter. Hon studerar på det internationella samhällsvetenskapliga programmet på Kungsholmens Gymnasium i Stockholm. Efter studentexamen vill hon studera juridik eller politisk statsvetenskap.

Vanessa kommer från Eritrea och hennes första större engagemang var när hon som 16-åring startade en organisation för att frige sin farbror, Seyoum Tsehaye, en journalist som suttit fängslad i Eritrea sedan 2001. Hon är också involverad här i Sverige i Network of Eritrean Woman som vill stärka kvinnans ställning och stoppa statens våld mot kvinnor i Eritrea. Förutom sitt engagemang i Eritrea startade hon under 2014 i sin skolas alla klasser ”The Tent Challenge” för att få in pengar till UNHCRs arbete för syrianska flyktingar. 184 000 kr lyckades man samla in. Vanessa är också involverad i att försöka stoppa trafficking och våld mot flyktingar på Sinai-halvön och detta gav henne möjlighet att prata inför Påven i Vatikanen. I augusti 2014 var hon Eritreas representant i ”Annual Youth Assembly ” i FN.

Boshra Yasmin, född 1996, och studerar ekonomisk juridik vid Internationella Engelska Gymnasiet på Södermalm. Hon vill bli företagsjurist för att kunna resa runt i världen och volontärarbeta. Hennes mål är att alla flickor ska ha rätt till utbildning och allas lika rätt i samhället.

Boshra arbetar som assisterande processledare i organisationen Ungt Inflytande i Nacka som vill ta vara på unga människors förmåga att påverka sin situation. Aktuellt just nu är ett projekt med Fisksätra Museum där hon tillsammans med tre andra flickor vill få till en utomhusbio och andra saker som ska stärka identiteten hos människor i Fisksätra. Hon har startat en gym/Zumba grupp för kvinnor och flickor. Hon har alltid varit engagerad och redan som trettonåring hjälpte hon tre kongolesiska pojkar att få stanna i Sverige. Hon vill att kvinnor ska tänka positivt om sig själva och det arbetar hon för.

 

 

Bookmark and Share