Rymdforskaren Csilla Szasz Amelia Earhart- stipendiat 2005

Rymdforskaren Csilla Szasz stipendiat 2005 

Redan 1938 grundade Zonta International Amelia Earhartfonden för att hedra atlantflygaren med samma namn. Stipendierna delas ut till kvinnliga, kvalificerade forskare på doktorandnivå inom flygteknik och rymdvetenskap. Som en av världens 32 stipendiater valdes Csilla Szasz ut 2005. Hon mottog stipendiet vid en högtidlig ceremoni genom Kiruna Zontaklubb i samband med ett internationellt forskarmöte.

Vilken karriär och solskenshistoria - Csilla Szasz är född i Ungern, uppvuxen i Västerås och läste rymdteknik i Luleå. Där handplockades hon till sommarstudier vid CERN i Schweiz. År 2003 fick hon sin civilingenjörsexamen.  Nu forskar hon vid Institutet för Rymdfysik (IRF) i Kiruna i ett projekt som är finansierat av Nationella forskarskolan i rymdteknik.

Hennes meteorobservationer kommer att bidra till kunskapen om vårt solsystem. Fritiden fyller hon av resor, fotografering, kalligrafi, fjällpromenader, litteratur, pistolskytte och sömnad, det mesta tillsammans med pojkvännen Johan som hon också delar rymdintresset med.

I Norrbottenskuriren (2005-09-02) citerar Linda Alfredsson Csilla Szasz: ”Tjejerna ska inte låta sig skrämmas av att det är mansdominerat utan våga prova om det är något för dem. Det heter ju att man ångrar det man inte gjort, inte det man gjort.” Pionjären Amelia Earhart inspirerade många kvinnor genom att vara den första kvinnliga piloten som flög över Atlanten 1932. Stipendiet på 6000 dollar syftar också till att uppmuntra kvinnor att söka sig till yrken och befattningar som traditionellt inte varit kvinnliga, precis som Kina Pohjanen skriver i Norrländska Socialdemokraten (2005-09-01).

Att medierna uppmärksammade priset med helsidesartiklar och bilder visar att en doktorand i solsystemets fysik och rymdteknik vid Institutet för rymdfysik i Kiruna har en chans att få ett så eftertraktansvärt pris som så många unga kvinnor runt om i världen söker. Så visst är Csilla Szasz en bra förebild för unga kvinnor. Hon vågade satsa på stjärnfallen – och vann! Grattis!

Bookmark and Share